SEO Priručnik

Strategija gradjenja povratnih linkova

 

SEO optimizacija, ili pozicioniranje sajta u pretrazi.

Ovaj tekst nije zamišljen za ljude koji se tek upoznaju sa seo optimizacijom, nego više za one koji već znaju nešto o tome. Tako da neću objašnjavati šta je seo, koje su glavne SEO strategije, od čega zavisi pozicioniranje, nego ćemo se baviti isključivo gradjenjem povratnih linkova ka željenom sajtu, kao jednoj od strategija SEO optimizacije.

Objasniću osnovne pojmove, „anchor text“, „backlink“ tj. povratni link, objasniću vam razliku izmedju „dofollow“ i „nofollow“ linkova. Pa da počnemo.

Preuzmite seo priručnik:

Šta je povratni link i zašto je važan?

Šta je povratni link? Povratni link, često nazivan samo link, predstavlja pomen vaše web stranice na spoljnoj web stranici. Kada web stranica A linkuje ka web stranici B. Kao rezultat toga, web stranica A ima spoljni link ka web stranici B, a web stranica B ima povratni link od web stranice A. Prilično jednostavno. Sada kada znate šta je povratni link, hajde da saznamo tačno zašto su oni važni.

Ako iskoristimo analogiju sa autom, pa kažemo da je onpage SEO optimizacija kao točkovi i šasija automobila, dok bi offpage SEO optimizacija bila motor automobila.

Dakle, zamislimo da smo savršeno odradili onpage seo optimizaciju i da imamo najbolje točkove na automobilu, najjaču šasiju i tako dalje. Ako bismo ugradili star motor od pre 100 godina, očigledno ne bismo postigli najbolje rezultate. Na primer, automobil bi možda često imao problema ili, što je još gore, možda ne bi ni uspeo da upali. Zato su povratni linkovi veoma važni. Obično, onpage SEO optimizacija nije dovoljna da vas dovede na prvu stranicu rezultata pretrage. Međutim, ono što onpage SEO radi jeste pruža vam izuzetno čvrst temelj na kojem možete dalje graditi.

Povratni link predstavlja glas podrške sa jednog sajta ka drugom. U suštini, povratni linkovi ka vašoj web stranici predstavljaju signal Google-u da drugi potvrđuju vaš sadržaj. SEMrush je sproveo test u julu 2017. godine koji je merio najvažnije faktore rangiranja u Googleovom algoritmu.

Kao što možete videti sa slike, peti najvažniji faktor su referentni domeni, što zapravo znači broj linkova koje imate sa jedinstvenih web sajtova, tj. povratnih linkova. Ako pogledate ispod toga, takođe ćete primetiti da su povratni linkovi odmah ispod referentnih domena na šestom mestu. Ukratko, povratni linkovi su veoma važni i mogu znatno poboljšati poziciju vaše web stranice na Googleu..

Izvor: https://cdn-backlinks.semrush.com/landings/ranking-factors/img/backlink_ranking_factors_infographic.png

 

Međutim, kao i u svemu, sa velikom moći dolazi velika odgovornost i previše ili previše mnogo povratnih linkova može naneti mnogo štete vašoj web stranici. Ovo posebno važi ako su povratni linkovi niskog kvaliteta. Kvalitetan link je jasan znak poverenja i vrsta povratnog linka koji želimo da imamo, jer je jasan signal Google-u da mora biti uzet u obzir u svojim rangiranjima, jer ima snažan povratni link, što, kako znamo, vrlo važno kada je reč o rangiranju web stranica.

Preuzmite priručnik:

Šta je ankor tekst i zašto igra ključnu ulogu u izgradnji linkova?

Šta je ankorni tekst? Ankorni tekst se odnosi na klikabilne reči koje se koriste kako bi se jedna web stranica povezala sa drugom. Boja teksta obično bude plava, jer je to u stvari hiperlink.

Međutim, tekst može biti u bilo kojoj boji koju vlasnik web stranice izabere, a ponekad zavisi od teme koju koriste.

Zašto je onda ankorni tekst važan? Najbolje prakse za SEO diktiraju da ankorni tekst treba da bude relevantan za stranicu na koju linkujete, umesto da bude generički. Google zapravo može da pročita ovaj ankorni tekst i uzima ga u obzir prilikom rangiranja web stranice. Na primer, ako linkujete ka web stranici sa ankornim tekstom „plava kapa“, Google će pretpostaviti da stranica na koju linkujete ima neku vezu sa plavim kapama.

Kao što možete da zamislite, postoje različite vrste ankornih tekstova koje možete koristiti prilikom povezivanja sa web stranicom, ukupno pet, i njih ću obraditi u nastavku..

Vrste ancor tekstova

Celokupan priručnik možete preuzeti ovde:

Please wait...
Podeli: