Jedna od najlakših stvari koje možete uraditi kao neko ko se bavi internet marketingom je da optimizujete vaše profile na društvenim mrežama. Za poboljšanje profila na društvenim mrežama treba vam vrlo malo vremena, a najveći deo optimizacije može biti implementiran odmah po kreiranju naloga.. Ovo je mojih 5 preporuka kako optimizovati vaše profile na društvenim mrežama.

1. Brendirana Naslovna Slika i Pozadine

U okviru svake drustvene mreze imate različite dimenzije slika za naslovnu i pozadinu, razlog zbog kojeg mi hocemo prilagođene slike sa istim logom je prost: brendiranje. Naslovna slika je često prvo što korisnik/posetilac vidi kada dođe na vašu stranu kako bi je eventualno lajkovao ili postao njen fan, zato ona mora ostavljati najbolji mogući utisak vašeg brenda. Na Facebook-u, dodajući logo na vašu naslovnu sliku pretvarate je u ogromni bilbord. Ako fan lajkuje vašu naslovnu sliku, ista se može pojaviti na njegovom timeline-u i postati dostupna svim njegovim prijateljima i ljudima j+koji ga prate. Zašto ne napraviti od Facebook-a jedan veliki bilbord? Ako ne brendirate vaše slike pozadine ili naslovne slike propuštate odličnu priliku. Evo primera brendiranja naslovne Facebook slike. Prosto je a efektivno:

brendirana-naslovna-slika
Ponekad firme bivaju kreativne sa naslovnim slikama pa gledaju da preklapaju i uklapaju sa profilnim slikama:

brendirana-slika-pozadine

2. Linkujte ka ostalim Socijalnim Profilima na Društvenim Mrezama

Jedan od najlakših načina da ljude lojalne vašem brendu preusmerite na ostale društvene mreze je jednostavno da im kažete gde da vas prate. Prosti update-i u kojima informišete fanove da vas prate na drugim mrežama mogu biti sasvim dovoljne. ATakođe dobar način da popravite ovaj problem je da postavite lako dostupne linkove ka vasim profilima na drugim drustvenim mrezama. Počnimo sa Facebookom  Prvo možete dodati aplikacije koje će povezati vaš profil sa drugim socijalnim profilima drustvene mreze. Instagram i Youtube aplikacija mogu se naći u tzv. “app store”, Na slici imate konkretan primer povezivanja i drugih profila na drustvrnim mrezama.

linkujte-ka-profilima-na-drlinkujte-ka-profilima-na-dr
Takođe linkove ka ostalim profilima možete dodati u kontakt informacije vašeg facebook profila. Linkove ka svim svojim drustvenim profilima možete komotno dodati i u sekciji kontakt informacije.

kontakt-info
Dalje, mozete dodati link ka vašem Twitter profilu unutar svog Pinterest naloga. Idite na Settings>Social Networks, i ulogujte se preko svog twitter naloga. Kada budu povezani to će na vašem profilu izgledati kao na slici dole.

kitchen-daily
Google+ takođe daje mogućnost povezivanja vaših društvenih profila u sekciji About>. Povežite sve, posebno YouTube. Linkovanjem ka ostalim profilima, pomoćićete Google-u da poveže tačke između vašeg sadržaja i naloga na društvenim mrežama. YouTube povezivanje je posebno važno jer sistem komentarisanja pokreće Google+.

linkujte ka ostalim
Ako ste bloger, trebali biste takodje podesiti Google+ autorstvo kako bi vaš profil izlazio ispod tekstova u rezultatima pretrage. Google je još prošle godine najavio da će autorski tekstovi imati bolje pozicioniranje u pretrazi. O podešavanju google autorstva više možete naći ovde

3. Linkujte ka vašem Glavnom Sajtu

Obavezno se postarajte da vaš glavni sajt bude naveden na svakom od vaših socijalnih profila drustvene mreze. Ovo će poboljšati brendiranje i pomoći korisnicima da razlikuju oficijelne od neoficijelnih profilnih strana. Popularan trik na Facebook-u je da dodate URL vašeg sajta u “about” sekciju. Ako vaša stranica nije verifikovana, ovo toplo preporučujem kako biste ostavili utisak autoriteta.

linkujte-glavni-sajt

4. Popunite Svako Polje na Profilu

Ovo mozda izgleda kao glupost, ali iznenadićete se koliko ozbiljnih brendova ima nepopunjene profile. Popunite sve što možete sa što kvalitetnijim opisima i tačnijim informacijama. Radeći ovo povećaćete povezanost brenda sa lokacijama, temama, cinjevima i drugim, a to će vaši pratioci i te kako ceniti. Facebook ima uveliko više profilnih polja od ostalih platformi, tako da ćete za njega trebati odvojiti najviše vremena. Profile na ostalim mrežama ćete završiti za nekoliko minuta. U zadnjih par godina par polja su dodati na Facebook i Google+, tako da budite u toku sa izmenama i gledajte da ih pratite Tko sto ćete ta novododata blagovremeno popunjavati.

5. Uniformnost kod Opisa Na Profilima

Svaki profil ne mora da ima egzaktno isti opis, ali bilo bi poželjno da suštinski oni bufu isti, sa identičnog gustinom ključnih reči.  Every social profile doesn’t have to have the exact same description, but you should use most of the same keywords. Želite da imate doslednost u prikazivanju svog brenda na društvenim mrežama. Daily Finance radi odličan posao kada je u pitanju uniformnost izmedju socijalnih profila. Pogledajte njihove Facebook i Twitter profilne opise.

uniformni-opisi

Za kraj.

Optimizacija profila na društvenim mrežama j elaka, i ne zahteva previše vremena da se na njoj radi ali rezultat iste može biti izvanredan. Igrajte se sa ovim preporukama i ostavite mi komentar kakve ste rezultate postigli prateći ove savete. Pozdrav Radovan

Please wait...
Podeli: