Dugo već razmišljam na ovu temu ali nikako da napišem nešto po tom pitanju, valjda sam se ulenjio.

Ali evo, konačno sam uhvatio vremena i odlucio da stavim nesto na „papir“. Mnoge moje kolege, koje se bave SEO optimizacijom za Google pretraživač, kada predstavljaju svoj paket usluga optimizacije, rezultate optimizacije garantuju samo Google Adwords kampanjom. Ja sam mišljenja da ovim načinom ponude usluga oni menjaju teze i mozda čak blago podvaljuju svojim klijentima.

Šta u stvari znaci seo optimizacija? Na ovom blogu, barem 60 puta sam pokušao da objasnim pa cu to uciniti opet. Ukratko ona predstavlja skup radnji koje se obavljaju a sve u svrhu boljeg pozicioniranja na Google pretrazivacu. Sta je Google pretrazivac? To je servis koji belezi i skuplja sve sajtove koji postoje na internetu rangira ih na osnovu kvaliteta i prikazuje ih u rezultatima pretrage. Da li biste mogli da zamislite zivot, tj. internet bez njega danas, naravno da ne, ali verovali ili ne, internet je postojao i pre njega. Iako sam ’84-to godiste secam se tog interneta, u to vreme je bio mnogo nezanimljiviji. U kom smislu nenanimljiviji? Pa u smislu da nije bilo bas tako prosto kretani se u njemu a kamoli na njemu pronaci ono sto vam treba, prosto niste imali gde da trazite, pretrazivaci u bili tek u razvoju, o kljucnim recima i terminima kao elementima pretrage tek se razmisljalo..

Ali da ne razvodnjavam temu.

Grupa momaka, programera koji su u to vreme shvatili sta internetu fali, skupila se u garazi, povezala racunare u klaster i pocela da pravi servis koji ce korisnicima interneta omoguciti adekvatnu navigaciju u moru sajtova kojih je u to vreme bilo manje nego danas, a opet mnogo.
90-te su kod nas bile godine ratova i raspada drzave, a u svetu IT-a one su bile godine razvoja servisa internet pretrage, odnosno pretraživača, kao što ce 2000-te kasnije postati godine razvoja drustvenih mreža..

Internet Pretrazivaci

Internet Pretrazivaci

Elem, u moru tih servisa jedan se istakao i toliko postao deo svakodnevnice da je surfovanje internetom danas nezamislivo bez njega, to je Google.  Istakao se naravno kvalitetom svoje usluge. Njegovi kreatori razvili su algoritmam koji prepoznaje „istinske“ kvalitete kod web stranica, eliminisuci one nekvalitetne. Korisnici pretrage bi za rezultat dobijali kvalitetne sajtove, sa relevantnim sadrzajem koji je zadovoljavao njihova interesovanja. Radeci konstantno na unapredjivanju kvaliteta algoritma pretrage, Google pretrazivac postajao je sve popularniji, sve vise ljudi ga je koristilo i vremenom postao je toliko koriscen da su svi ostali pored njega postali nebitni. Vlasnici sajtova su shvatili da se na Google-u nalazi publika i pozeleli da budu tamo, kod njega. On je ustanovio standarde koje svaki sajt mora da zadovolji kako bi se dobro rangirao u pretrazi i tako je nastala SEO optimizacija. Skup radnji koje moraju biti obavljene kako bi vas sajt zadvoljio standarde pretrage pretrazivaca u kojem zelite da se pojavljujete.

Onog momenta kada je 60% sveta pocelo da koristi ovaj pretrazivac, a sve firme i preduzetnici koji imaju posao koji im zavisi od klijenata sa interneta postavile jedan jedini cilj, da u njegovoj pretrazi izlaze medju prvima, tada je počela druga faza.

Kao i u igrici „Travian“, u kojoj je kreator igre predvideo precice za igrace sa malo dubljim dzepom, omogucivsi im da za 1-2 evra doplate mogu brze da naprave neku gradjevinu, ili naprave vojsku, tako je i Google za one koji igrace koji nisu bas vicni obavljanju ovih radnji za bolje rangiranje u pretrazi omogucio da taj rang plate, i taj sistem oglasavanja nazvao „Adwords“.

Plaćena Kampanja

Plaćena Kampanja

Neke moje kolege, koje se bave seo optimizacijom, zagovaraju teoriju da je organski seo mrtav, i da ukoliko hocete da budete prvi u Google pretrazi jedina opcija koja Vam garantuje poziciju je Google Adwords. To je isto kao kada bi vam neko rekao da ukoliko u Travian-u hocete da budete medju najboljim igracima morate od „GameMastera“ da kupite zlatnike kako biste se brze gradili od ostalih, i to je sasvim legitimno, ali nije u potpunosti tačno.

Onaj ko je igrao Travian zna da medju najbolje rangiranim igracima nisu bili svi koji su imali placene naloge, naprotiv u velikoj meri bili su i oni koji su igrali „fer“, po pravilima igre koje je „GameMaster“ postavio.

E sad, Google kao jedan veliki GameMaster, cesto menja pravila igre, iz vise razloga, onaj glavni je da bi i dalje svojim korisnicima omogucio da u rezultatima pretrage dobijaju sto kvalitetniji sadrzaj. Njemu jeste cilj da medju tim kvalitetnim sadrzajem bude i odredjeni procenat placenih oglasa, jednostavno to je u svrhu ostvarivanja sto veceg profita. Ali ono sto je zabluda to je da organski seo odumire, i da organska pretraga sa njim odumire kako bi mesto ustupila Google Adwords kampanjama. To je jednostavno receno glupost!!

Nemojte se pecati na fore, kao i u Travian-u (oni koji su ga igrali znaju), plaćena kampanja ce Vam doneti početnu prednost tu nema dileme, ali seo optimizacija nije igra koja se igra ko će pre, nego ko će duže.

A na duže staze, plaćena kampanja će vam doneti manji profit jer će više koštati i onog momenta kada prestane plaćanje kampanje prestaje i vaše prisustvo na internetu. Dobro rangiranje u organskoj pretrazi je dugoročno bolja investicija, a to dobro rangiranje ne donosi vam Adwords nego organska pozicija u pretrazi kao rezultat seo optimizacije.

Za početnike, po mom iskustvu, dobro je kombinovati, početi sa kampanjom dok se rezultat u organskoj pretrazi ne poklopi ra rezultatom kampanje, kako se budu poklapali, tako će se potreba za oglasnom kampanjom smanjivati. Oni koji Vam kažu da to nije moguće, to su oni koji ne znaju..

U nastavku sledi:

Borba za online reklamiranje

Ko će više da zaradi!

Please wait...
Podeli: