Organsko gradjenje linkova

Organsko gradjenje linkova

Organsko gradjenje povratnih linkova ka svom sajtu je jedan od najtežih zadataka seo optimizacije. Iako je znacaj povratnih linkova smanjen, oni i dalje ostaju jedan od relevantnijih pokazatelja kvaliteta nekog sadržaja, posebno ako dolaze sa sajtova koji obradjuju sličnu tematiku. U ovom grmu i leži zec, odnosno Panda 4.0 update. Iako on jeste smanjio ukupni uticaj povratnih linkova na vasem sajtu, isti je dao vecu relevantnost onima koji dolaze sa sajtova koji se bave sličnom delatnošću, što ako bolje razmislite i ima logike.
Ako se vas sajt bavi polovnim automobilima, link ka njemu sa bloga o hrani ili medicinskoj opremi, bez obzira na kvalitet tih blogova, neće se tretirati kao relevantano merilo kvaliteta vaseg sajta.

Onda konačno, kako ubediti nekoga da linkuje ka vama? Ja cu ovde navesti 3, i svih 5 zahtevaju aktivan rad na mreži. Najbitnije je postati deo neke zajednice, isprofilisati svoju ciljnu grupu a onda skrenuti pažnju na sebe na vise nacina, evo karakterističnih 3:

1. Hejtujte sve oko sebe
Ovo nije bas efektivna metoda ali privlači pažnju. Na mreži postoji jako mali broj hejtera koji su od toga napravili posao koji im donosi hleb, ali opet ih ima.

2. Postanite deo neke zajednice i prizajte im korisne informacije. Odgovarajte na pitanja, npr. ako neko nezna da edituje neki fajl u html-u, da popravi neki bag, ispravi php funkciju, pomozite mu, dajte mu koristan savet i vremenom ljudi ce to poceti da cene. Iz licnog iskustva znam sta znaci posle dugog nerviranja i mukotrpnog trazenja dobiti koristan odgovor.

3. Bavite se nekim istrazivanjem, pruzite ljudima nesto novo, opet korisno, sto ce moci da upotrebe za nesto. Ne kazem da napravite blog na kojem cete uciti potencijalne teroriste kako da prave ekspoziv u kucnoj radinosti ili narkomane kako sami u svojoj kuhinji da kuvaju metamfetamin, toga vec ima preko glave. Ali analiza bagova aktuelnih web aplikacija moze da vam donese veliku paznju, naravno pod uslovom da raspolazete adekvatnim znanjem.

Evo sta na to kaze Matt Cuts, u svom obracanju jos davne 2010. godine.

Obrni-okreni sve se svodi na sadrzaj, njegov znacaj za korisnike je ono sto odredjuje njegov kvalitet, a rezultat toga su linkovi sa drugih sajtova i blogova koji ce se slivati ka vama.  Gradite autoritet na mrezi i na svom blogu, to je jedini pravi nacin. Autoritet dobijate pisanjem relevantnih tekstova na teme koje zanimaju vasu ciljnu grupu.

Please wait...
Podeli: