U 2012. Godini imali smo slučaj da je oko 200 onpage faktora bilo bitno kao kvalitetna SEO optimizacija, za početak bi bilo dovoljno prilagoditi stranicu tim faktorima I jednostavno graditi linkove. Početkom 2013-te godine taj broj faktora se povećao na 300 uglavnom zbog socijalnih media, ali već polovinom 2013-te godine postalo je jasno da veliki broj faktora koji je ranije bio važan, sada više nije, da je svega 10-tak faktora ostalo bitno kod SEO optimizacije, tj. Da im vredi posvetiti pažnju. Socijalni mediji dobijaju na važnosti, linkovi koji dolaze sa socijalnih medija dobijaju na težini i biti popularan na socijalnim medijima postaje jedna od bitnih merila kvaliteta sajta a samim tim i bitan faktor pri optimizaciji.

seo-optimizacija-nekada-i-sada
Kao glavni factor google smatra sadržaj vašeg teksta i sve druge prateće faktore podredio je merenju kvaliteta sadržaja teksta unutar strane. U prevodu, ako je vaš tekst popularan na socijalnim medijima, dobija mnogo lajkova, sherova, pluseva, tweetova, google smatra da je taj sadržaj kvalitetan, relevantan i zanimljiv korisnicima pa istom daje na autoritetu rangirajući ga bolje u pretrazi. Sada, objavljivanjem kvalitetnog sadržaja, koji će se bolje i brže primiti kod korisnika glavni je faktor optimizacije sajta i moze doprineti boljem rangiranju vaše stranice sa manje izgradjenim brojem linkova nego nekvalitetnija konkurencija sa većim brojem backlinkova.
Moje lično mišljenje je da viralni marketing znatno dobija na značaju za seo optimizaciju, a sam njen pojam polako gubi značenje koje je imao do pre samo 3 godine. Podsećam, nekada su pojmovi marketing na društvenim mrežama (social media marketing) i link building bili dve odvojene stvari. Link building je bio važan za SEO dok je SMM bio važan za tzv exposure (da vas što vise ljudi vidi).
Nekada se smatralo da sajt cija tematika je bliska vašoj linkovanjem ka vama daje relevantnost vašem sadržaju, ne brinite, to je i dalje tako, samo sto su i linkovi sa socijalnih mreža postali takodje jako bitni.
Forum postovi, blog komentari i gostujući postovi (guest posts), polako postaju stvar prošlosti, iako nisu u potpunosti nebitni, uticaj koji oni imaju u odnosu na faktor socijalnih mreža prosto ih čini nerentabilnim kao tehnike optimizacije.
Takodje, kvalitetu sadržaja osim teksta znatno doprinose i ostali mediji koji unutar članka, de fakto, razbijaju monotonost tekstualnog sadržaja, to se posebno odnosi na video sadržaj. Kada kreirate tekstove, trudite se da u njemu imate kvalitetan i autentičan video.

Please wait...
Podeli: