Cilj seo optimizacije (SEO) je da poveća saobraćaj ka vašem sajtu i na kraju konverziju, tako što ćete se rangirati visoko u rezultatima pretrage za ključne reči vezane za vašu delatnost .

S obzirom da u Srbiji 90% korisnika interneta koristi Google pretrazivač, svi saveti koje ovaj članak sadrži odnosiće se se isključivo na njega.

Seo optimizacija ima misiju (cilj) da sadržaj vašeg sajta učini vrednim boljeg ranga u Google pretrazi čineći ga relevantnijim i kvalitetnijim od sajta vaše konkurencije. Ovaj proces SEO optimizacije često je gledan kao borba za dobru poziciju za svega par ključnih reči umesto kao borba za zadovoljenje potreba onih koji pretražuju te kljucne reci. Ako pretrazujete kljucne reci sa velikim brojem pretraga, videćete vodeće sajtove koji su rangirani u prvim rezultatima pretrage, da biste privukli saobraćaj ka vašem sadržaju, vi morate biti rangirani bolje od njih, što u prevodu znači morate raditi sve što i oni rade, samo bolje i više.

Nije samo dovoljno dodati Meta tagove i prijaviti vas sajt na pretrazivac, ili u milion direktorijuma. Prvi savet kako doci na prvu stranu Google-a je naravno da za kljucnu rec koja vas zanima pregledate sajtove na toj prvoj strani. Najbitniji korak je kreiranje sajta bogatog kvalitetnim i autenticnim sadrzajem. Jedan od poslednjih koraka je prijavljivanje tog svog sajta u direktorijume i na google pretrazivac. U sredini se nalazi korak koji je bitan za zauzimanje dobrog polozaja u rezultatima pretrage. Vecina vlasnika sajtova zaobidje ovaj sredisnji korak jer misle da je previše komplikovan ili prosto zaborave na njega, a bez kvalitetne seo optimizacije vaš sajt postane jednostavno jedan u milion sličnih izgubljenih u moru rezultata pretrage na ostalim strana google pretraživača. Ovo dalje što sledi su saveti kako biti prvi u google pretrazi.

Ne postoje tajne seo optimizacije, samo posebne, tj. drugačije metodologije koje predstavljaju skup odredjenih  radnji, a sve one počinju izborom kljucnih reci.

Optimizacija sajta

 

Korak 0 – SEO Optimizacija – Uvod

Šta je SEO optimizacija? SEO optimizacija (SEO) je skup radnji posvećeni povećavanju saobraćaja ka vašem web sajtu, unapredjivanjem unutrasnjih i spoljnih faktora koji uticu na rezultate pretrage.

Veliki je deo internet marketing-a. U prirodi je većinom tehničke prirode. Uključuje i web programiranje (kada je potrebno raditi ispravke i u kodu sajta). Ako sve ovo uradite kako treba, dobićete sajt koji je u mogućnosti da vam donosi zeljeni prihod, zadrzavajući visok rang u rezultatima organske pretrage

Znajte, rezultati pretrage se menjaju od nedelje do nedelje kao rezultat rada konkurencije, tako da odrzavanje SEO ranga za kljucne reci sa velikom pretragom je konstantan posao. SEO optimizacija nikada ne spava i nikada ne prestaje, ona se radi dokle god sajt postoji.

Ameri koji se bave SEO optiizacijom kažu:

„Nije cilj SEO optimizacije da omogući svinjama da lete. Cilj joj je da je genetički modifikuje do te mere da ta svinja postane orao“

U nastavku teksta naći ćete savete kako da pripremite i sebe i svoj sajt za internet marketing kampanju.

– Kako da odaberete prave kljucne reci, kako da anallizirate konkurenciju, sta su direktorijumi i kako ih pravilno iskoristiti, kada da pratite svoj rang u pretrazi.
– Uputstva kako da radite analizu rezultata i konverzije saobracaja, zajedno sa alatima za SEO optimizaciju.
– I na kraju, najčešće greške koje se prave i kako da ih izbegnete

 

Korak 1 – Kako Izabrati Kljucne Reci

Prvi i najvažniji savet je mudro izabrati kljucne reci. Postoji par alata koji ce vam u tome pomoci. Imajuci u vidu da nam je cilj dobar rang u google pretrazi, prvi alat ce vam biti Google Adwords Keywords Tool. Da biste ga mogli koristiti orate posedovati Google nalog ili obican Gmail. Ako nemate Adwords nalog, sa tim podacima otvorite sebi jedan i u okviru njega koristite ovaj alat.

Google Adwords, Planer Klucnih Reci

Inicijalno, za kljucne reci moracete malo da „brainstormujete“ i napravite sebi za svoju delatnost listu bitnih kljucnih reci.

Sledeći korak je napraviti listu top sajtova koje vam pretrazivac daje kao rezultat za svaku kljucnu rec. Ako ovo deluje kao mukotrpan i dosadan posao, to je zato sto jeste, jer ako imate 20 kljucnih reci, pa to pomnozite sa 5 rezultata za svaku rec, dobili ste 100 sajtova koji su vaša ljuta konkurencija. U realnom slucaju lista ce biti manja iz razloga što će se neki sajtovi ponavljati više puta za različite ključne reči, ali bez obzira na to, pretraživač će kao rezultate najverovatnije izbacivati različite stranice tih sajtova.

Vaše je da ih istražite, koristite neke od alata za analizu gustine kljucnih reci, prosto u tom istom pretrazivacu potrazite „keyword density analysis“

keyword density analysis

Obavezno vodite evidenciju URL-ova koji su najbolje rangirani za vaše ključne reči ili su vaša najveća konkurencija. Takodje posecujte pretrazivac i redovno direkto proveravajte rezultate za odredjene kljucne reci.

 

Ako vam se ovo do sada svidelo, pre nego sto nastavite na korak 2,

Bukmarkujte ovu stranu (Ctrl-D)

 

Korak 2 – Kako Identifikovati Ključne Reči Konkurenta

Veoma je bitno da identifikujete kljucne reči na sajtu vaše konkurencije. S tim u vezi na kraju koraka 1 napravili ste listu konkurentskih sajtova i bacili ste se naposao. Iskoristili ste neke od besplatnih alata za analizu gustine kljucnih reci i sada pred sobom imate gomilu podata. Sta dalje?

Dalje nastavljate sa analizom. Za svaku stranu zabelezite top fraze koje se najviše ponavljaju na svakoj strani rezultata, one koje se nalaze na pocetnoj listi koju ste sastavili u koraku 1 preskocite, on enove dodajte na pocetnu listu iz koraka 1 i ponovite Korak 1 za njih (provucite ih kroz Google Adwords Keyword Tool) da vidite količinu pretrage koju poseduju.

Valjano je napomenuti da su se nekada koristile tzv. „Cloaking Tehnike“ za zavaravanje pretrazivaca. „Cloaking“ je bila serverska tehnika osmisljena kako bi sakrivala pravu gustinu kljucnih reci stranice time sto bi pretrazivacu prikazivala stranu drugaciju od one za korisnika. Vec pocetkom 2012 godine, azuriranjem Google-ovog algoritma pretrage, Google naucio da prepozna ovakve SEO tehnike (koje su po njegovim pravilima za Webmastere postale „nelegalna tehnika“) tako da  je sajtove koji su koristili ovakve tehnike ozbiljno kaznio ukidajuci im postojeci rang, dok je neke cak i potpuno izbacio iz rezultata pretrage.

A znajete, najgore sto pretraživač može da Vam uradi je da Vas potpuno izbaci iz svojih rezultata pretrage, taj čin u sajber svetu ravan je ubistvu. 🙂

SEO Savet: Nije loše pretražiti ime svog domena. Ova pretraga može biti veoma informativna, pretrazite Google koristeci komandu npr. site:geos-media.com. Rezultat ce biti sve indeksirane stranice vaseg sajta, pregledajte ih i vidite da li se medju njima nalazi nesto sto mozda ne bi trebalo biti indeksirano.

Vrlo je vazno da ne uzimate nista sa stranice vaseg konkurenta, a po najmanje delove HTML koda. Ne samo da je ovo kršenje autorskih prava, nego ce rezultirati pojavom dupliranog sadrzaja u rezultatima pretrage i otezace seo optimizaciju vaseg sajta.

Sve što vam treba su bitne kljucne reci za rangiranje u pretrazi. Prostim brainstorming tehnikama prosto rekombinujte reci kako bi napravili valjanu listu. Postarajte se da ne targetirate (ciljate) tzv. „trademarked“ (zasticenje) reci jer vam one mogu doneti pravne probleme. Autorska prava stite sav sadrzaj tog sajta, tako da ne smete uzimate velike delove sadrzaja, postavljati na svoj sajt i takmiciti se sa njim protiv originala. Cak i da ne krsite autorska prava konkurentskog sajta, sadrzaj bilo kakve vrste smatra se intelektualnom svojinom i mozete izazvati ozbiljne negativne efekte prisvajajuci ga. Prvenstvene negativne efekte trpecete od samog pretrazivaca kada isti bude prepoznao kao tudju intelektualnu svojinu.

Korišćenje reči koje su zaštićene autorskim pravom, bez adekvatne naznake iil isticanja da su u pitanju reči zaštićene autorskim pravom takodje ce izazvati negativne efekte.

Google-ov algoritam pretrage je postao toliko sofisticiran, da sve sto bi bilo neprihvatljivo u realnom zivotu i sva pravila koja postoje u njemu bivaju transponovana na internet.

Mnogo je bitnije biti dobro rangiran za vise razlicitih kljucnih reci iz neke niše, nego biti boj jedan samo za jednu kljucnu rec, koliko god ona imala veliku pretragu.

Jos dodatno, trebali bi koristiti razlicite kombinacije kljucnih reci i naslova za sve bitne strane posebno, i svaku posebno prijaviti na pretrazivac. Mana vecine CMS-ova koji se koriste za izradu sajtova je upravo u tome sto su programirani da automatski generisu naslove i kljucne reci pa su naslovi (koji su najbitniji za SEO) cesto losi. Cilj seo optimizacije je da vas sajt bude korisniku predstavljen kao rezultat za sto vise razlicitih kljucnih termina.

SEO Savet: Dok „Meta Keywords tag“ mozda funkcioniše na drugim pretraživačima, Google sa druge strane paznju polaze na sadzaj i naslove.

SEO Optimizacija/MPI
Od pomoći bi moglo da bude alat koji bi vam omogućio da vidite „Title“, „Meta Description“, „Meta Keywords“, „Headings“, takvi alati se zovu The Multi-page Info Tool (MPI), potrazite ih u pretrazi.

SEO Optimizacija/Domain Report Tool
U pogledu na sajtove konkurencije, od pomoći je saznanje koliko konkurentski sajt ima indeksiranih stranica u pretraživaču, o tome smo govorili u prvom delu ovog koraka, ali ukoliko vas taj podatak zanima za sve ostale pretraživače i za ovo postoje alati koji su vam na raspolaganju i koji vam omogućavaju da uporedite više konkurentsih sajtova medjusobno, pa da kombinujete tu informaciju sa njihovim polozajem u pretrazi. Alexa i MOZ imaju najbolje alate, s tim sto su im FREE verzije ogranicene (npr. Izbacuje prvih 10 rezultata, a da prikaze ostale trazi da se pretplatite na jedan od placenih planova).

Ponovite Korake 1 i 2 sve dok ne zavrsite vase pretrage kljucnih reci.

Postarajte se da se sekvence reči mešaju, ali samo ukoliko i dalje zadrzavaju smisao npr.: „reč1 reč 2 reč 3″ onda “ reč 3 reč 1 reč 2″ zatim “ reč 2 reč 3 reč 1,“ itd. Nastavite sa trazenjem dokle god ne postanete sigurni da imate dovoljno kljucnih reci relevantnih za vas sajt. Prosto receno nikada se ne mozete dovoljno dobro rangirati, uvek moze bolje.

 

Korak 3 – Kako Kombinovati Kljucne Reci

Sve do sada sve sto ste radili bio je brainstorming-pokusaj da utvrdite klucne fraze bitne za vasu nišu koju vasi potencijalni korisnici koriste u pretrazivanju. Do sad bi vec trebalo da imate povecu listu kljucnih reci i fraza, i trebali biste bii spremni da ih testirate. Bez obzira na listu koju ste napravili, imajte na umu da oni koji pretrazuju najverovatnije ne razmisljaju kao vi, tako da cete imati i dosta tzv. „long tail keyword queries“ (dugackih fraza za pretrazivanje) koje su dodatak na one u vasem SEO projektu.

Sortirajte kljucne termine u padajucem redu u odnosu na njihovu vaznost (npr. po broju pretrage koju imaju, sto ste utvrdili u koraku 1). Identifikujte takodje „dvorečne“ i „tročecne“ i neke duze fraze. Takodje u tekstu je bitno dodati reci koje ce pomoci u pojasnjenju nekih sisnonima

 

SEO Savet: Svaka kljucna rec u vasim Meta tagovima mora se isto pojavljivati i u vasem sadrzaju, ovim cete izbeci tzv. „spaming penalties“ (kazne za spamovanje). Takodje uzmite u obzir i odredjene padeze kljucnih reci koje cete dodati na vasu listu.

Evo sta kaze Matt Cuts, vodja Google-ovog anti Spam tima na temu sadrzaja:

SEO Savet: Preterana upotreba kljucnih reci u vasem sadrzaju mogu dovesti do toga da vas pretrazivac ignorise ili sadrzaj okarakterise kao nekvalitetan.

Ovde imate navedene radnje koje nikako ne trebate raditi, tj. trebate izbegavati:

  • Pretrpavanje sadrzaja kljucnim recima
  • Koriscenje termina koji se ne odnose na sadrzaj vaseg sajta
  • Koriscenje obojenog teksta na istobojnoj podlozi (prikrivanje teksta)
  • Dupliranje stranica sa razlicitim URL-ovima
  • Koriscenje zaslicitih strana koje vode ka istim URL-ovima

Takodje trebali bi izbaciti potencijalne kljucne reci koje najverovatnije nece biti koriscenje za pretragu, posebno ukoliko iste ne doprinose vasem sadrzaju. Ukoliko dobro odradite prethodna 2 koraka zavrsicete sa mozda 10 do cak 100 dobrih kljucnih reci. Ako dodate sve te kljucne reci u sadrzaj razvodnjicete njihovu koncentraciju, zato dobro birajte.

Sto se tehnika spamovanja tice, postoje dokazi da Google pretrazivac prelazi preko stranica trazeci tzv. „long-string repeats“ (duke nizove ponavljanja), sto esencijalno predstavlja plagirani tekst. Miksujte vase kljucne reci i kroz ALT tagove na vasim slikama i postarajte se da ne budu identicni sa sekvencama reci koje se pojavljuju u Meta tagovima. Duplirani sadrzaj je jako loš, to sam naglasio u prethodnim koracima.

 

Korak 4 – Kako dodati ključne reci u sadržaj

Na putu ste da otkrijete vaš pravi problem – imate nedovoljan ili jednostavno slab sadrzaj. Treba dosta reci da ubede kolege i internet pretrazivace da ste neko ko vlada materijom o kojoj pise. Takodje vecina sajtova ne koristi bilo kakav video materijal niti slike bilo kakvog tipa, a cak i da ih koriste ne stavljaju ih na adekvatan nacin (vecina uopste ne koristi alt=““ na slikama). U svakom slucaju, ukoliko niste indeksirani, ili niste dobro pozicionirani, vasem sajtu mozda treba i potpuni redizajn, ne samo korekcija sadrzaja. Izbegavajte greske, koristite cist i optimizovan sadrzaj (video i grafiku), postarajte se da JavaScript i CSS fajlovi budu eksterni (izvan izvornog koda), uvek imajte prirodnu kolicinu sadrzaja, uvek koristite site mapu.

OK, to je to, kako sad dalje sa kljucnim recima, gde ih dodavati? Vazno je da Naslov stranice bude sto deskriptivniji moguc i da sadrzi maksimalno 10-12 kljucnih reci. Sajtovi koji imaju dobre naslove, imaju u startu prednost pri formiranju rezultata pretrage, a oni koji imaju kvalitetne opise (Meta Descritpion) bivaju pre pokupljeni od strane korisnika, tj. imaju bolji tzv. „click-through rate“. Click-through rate je odnos broja prikaza sajta i broja klikova (koji predstavljaju pristup sajtu), mali „click-through rate“ znaci da korisnici vide vas sajt u rezultatima pretrage ali ne ulaze na njega.

 

Vise o „click-through rate“ imate na ovom videu:

 

Da nastavimo, pregledajte vas originalni sadrzaj i dodajte u njega ove kljucne reci tako da ne remetite sustinu i koncept teksta, odnosno teme koju obradjujete. Ovo zvuci glupo, ali optimizacija sadrzaja je upravo to. Trebate koristiti i one fraze o kojima smo govorili u prethodnom koraku takodje uklopiti ih u sadrzaj a ne izgubiti poruku i da ne preterate pa napravite sadrzaj koji ce delovati kao spam (i o tome sam govorio ranije). Vremenom cete shvatiti da ste za optimizaciju sadrzaja potrosili vremena vise nego sto vam je trebalo da uradite dizajn i funkcionalnost vaseg sajta (ukoliko ste web programer). Google pretrazivac vuce opis (description) iz samog sadrzaja sajta, odnosno strane.

Postoji dosta diskusije na temu koriscenja meta tagova, Google im je u zadnjem azuriranju dao manji znacaj, neki seo eksparti cak ce vam reci da su postali nebitni.. E sada, bili oni bitni ili nebitni, racunao njih pretrazivac ili ne, njihovo podesavanje oduzece svega nekoliko minuta vaseg vremena tako da bi ih trebalo imati. Necete pogresiti ako budete koristili META tags, a samo cete povrediti sebe ukoliko ih ne budete koristili.

Morate bezuslovno, apsolutno imati najkvalitetnije kljucne reci u vasoj <body> sekciji, ovo bez daljnjeg.  Moja preporuka je sadrzaj sa najmanje 500 reci, cistog, gramaticki ispravnog i seo optimizovanog teksta na svakoj strani. Takodje, vase kljucne reci moraju se prostirati po celom sajtu, na svim stranicama, uredno rasporedjene. Sta znaci uredno rasporedjene? Pa ako ste gradjevinska firma i imate stranicu o materijalu koji koristite za izgradnju zgrada, sigurno se kroz tekst nece provlaciti termini „prodaja stanova“, „nekretnine“. Takodje moracete da medjusobno povezete (linkujete) stranice sa sadrzajem, za „anchor“ tekst koristite kljucne reci adekvatne za sadrzaj koji se nalazi na datoj strani, koje se nalaze unutar recenica, posebno ako su stranice tematski povezane, za povezivanje takodje koristite i slike.

 

Nikada, ali nikada nemojte praviti tzv. „doorway pages“ ili „hallway pages“, to su stranice koje vode ka sadrzaju na drugim sajtovima. Na ovom videu je slikovito prikazana jedna doorway stranica:

Ovakav sadrzaj se smatra spam-om i to vas sajt vodi u propast, bolje i nemati nikakvog nego imati ovakvog sadzaja. Ukoliko sami ne mozete da napravite sadrzaj, angazujte nekoga da to uradi umesto vas, dajte mu teme i platite za pisanje teksta, a posle isti optimizujte u ovom koraku.

Za brzo indeksiranje koristite XML Sitemape. Ukoliko imate novi sajt, znajte da ce Google-u trebati dani, mozda i nedelje da ga indeksira i rangira u pretrazi, zato budite strpljivi.

Kada ste izabrali vase kljucne reci, glavne dodajte na „Title string“, vas „Meta Description string“, „Meta Keywords string“, „ALT attribute“ (parametar za slike), „body Heading“ taggove (kao sto su <h1>) i obavezno ih uklopite u svoj prikazani sadrzaj. Pokusajte da koristite sto vise kljucnih reci na gramaticki korektan i smisleni nacin.

Pretrazivaci izvlace kljucne reci iz sadrzaja vasih strana, tako da u okviru seo optimizacije vase najbitnije kljucne reci morate rasporediti kroz sadrzaj. Evo primera:

img height=“124″ width=“500″ src=“moja-glavna-strana.jpg“ alt=“par-bitnih-ljucnih-fraza-ovde“

<CENTER><P><IMG SRC=“jos-jedna-slika.jpg“ ALT=“jos-jedna-kljucna-fraza-u-skladu-sa-slikom“ HEIGHT=“16″ WIDTH=“320″></P></CENTER>

<H1>bitna kljucna fraza</H1>

<a href=“vas-sajt-URL/strana.htm“>anchor-text-sa-ljucnim-recima</a>

Vas-sadrzaj-sa-odgovarajucim-kljucnim-recima-ide-ovde

Napomena: Ako ne „programirate“ dizajn vaseg websajta i niste upoznati sa HTML kodom, nadjite nekoga ko ce to uraditi za vas.

SEO Savet: Google procesuira tekst ALT atributa kao kljucnu reč sa vaših slika dokle god ne preterate sa istim i to predje u spam. Pazljivo preuredite vasu listu kljucnih reci i postavite ih u  ALT attribute vasih slika onako na odgovarajuci nacin. Ne trpajte kljucne termine u ALT attribute; oni treba da budu kratki i jasni.

Postavljanje kljucnih reci na prava mesta sa adekvatnom frekvencijom je kljucno za seo optimizaciju, ali nije to sve.. Vi trebate teziti da vas sadrzaj bude sto bolji moguc, sto zanimljiviji i pristupacniji citaocu i tek onda ce mozda biti okarakterisan kao relevantan. Eksperti za odredjenu oblast uvek pisu dobar tekst, a ne samo gomilu reci prosaranih kljucnim terminima. Da kljucne reci jesu bitne, ali sadrzaj mora imati i suštinu.

 

Korak 5 – Kako Sajt Prijaviti na Pretrazivač

Kada ste zavrsili prethodne korake, valjalo bi sada prijaviti vas sajt na google. To mozete uraditi na dva nacina, prvi je prostiji i brzi a drugi je sporiji, naporniji ali na duze staze mnogo korisniji.

Prvi nacin je preko ovog linka: http://www.google.com/submityourcontent/website-owner/, prostim odlaskom na google sekciju koja se odnosi na prijavljivanje sadrzaja na pretrazivac.

Drugi nacin je kreiranjem „Google Webmasters“ naloga koristeci svoj licni Gmail nalog.

Ovako izgleda pristupna stranica u koju se ulogujete uz pomoc svog Gmail naloga

Google Webmasters

Zatim odete u sekciju „Sitemaps“,

Google Webmaster Tools, sitemaps
Google Webmaster Tools, add sitemap

dodate link svoje sajt mape i to je to. Zavrsili ste prijavu vaseg sajta na pretrazivac. Jedino sto vam sada ostaje je da sacekate.
Posecujte svoj webmasters nalog i pratite kako tece indeksiranje.

Morate da shvatite da je indeksiranje stranica proces koji traje i da budete strpljivi.

Dok cekate rezultate ovog koraka, predjite na sledeci korak procesa seo optimizacije.

 

Korak 6 – Razmislite o Zajednici, Nameri i Objektima angazovanja

U poslednjih godina doslo je do odredjenog razvoja u svetu seo optimizacije sto je znatno promenilo uticaj. Glavni problemi su rezultat uvedene nove tehnologije pretrage koju pretrazivaci koriste, tzv. „behavior-based search“, „intent-based search“ i „blended search“. Ove tehnologije su doprinele da seo optimizacija i generalno marketing na pretrazivacima dozive drasticne promene.

Behavior-based Search (Pretraga zasnovana na ponašanju) — Ovo u stvari predstavlja pakovanje rezultata pretrage na osnovu ponasanja osobe koja obavlja pretragu. Npr. ako ja trazim termin „java“, rezultat pretrage ce biti formiran na osnovu moje prethodne aktivnosti, ili za programiranje, ili za pica ili za putovanja. Ako sam ja neko ko voli i pretrazuje putovanja , rezzltati pretrage ce biti „pristrasni“, formirani na osnovu prethodne aktivnosti. Ovo sustinski znaci da u bilo kojem momentu, ako odredjeni broj ljudi pretrazuje isti termin, svi oni ce dobiri razlicite rezultate pretrage. Ovo nalaze da izbor prikaza rezultata seo kljucnih reci zavisi od okruzenja (zajednice) onoga ko vrsi pretragu. Da bi ugodili ciljnoj grupi, seo kljucne reci moraju biti prilagodjene ciljanoj publici.

Intent-based Search (Pretraga na bazi namere) — Ovo je ustanovljenje namere osobe koja pretrazuje, kategorizovane kao komercijalna (kupovina) ili istrazivanje. Neki kljucni termini ili fraze su ocigledno u svrhu istrazivanja i sajt odnosno onaj ko stoji iza sajta ne mora fizicki biti u blizini osobe koja pretrazuje. U takvim pretragama, najrelevantniji sajtovi mogu biti sa bilo kojeg mesta na planeti. Ali ako je namera kupovina (dobara, usluga ili radova), onda lokalni rezultati bivaju predstavljeni. Cak i bez logovanja na Google nalog, rezultati su cesto ciljano prikazivani na osnovu IP adrese osobe koja pretrazuje i lokalni rezultatima je davana prednost. Tako da npr. osoba iz Njujorka dobija drugacije rezultate od osobe iz Los Andjelesa.

Iskoristio sam Njujork i Los Andjeles a ne Suboticu i Nis kao poredjenje jer u Srbiji ovaj sistem ne funkcionise bas najbolje iz sledeceh razloga. Kada je u nasoj zemlji uvodjen internet, nije vodjeno racuna o redu pri dodeljivanju IP adresa, tako da su svi klasteri IP adresa dodeljeni zemlji Srbiji teritorijalno rasporedjeni bez bilo kakvog reda, tako da u okviru istog klastera mozete imati IP adresu u Subotici i u Nisu, jedino sto je Google u stanju dobro da prepozna je zemlja.

U uredjenim zemljama, koje su sistematski pristupale poslu digitalizacije, svaka geografska regija ima dodeljen odredjeni IP klaster, i pretrazivac na osnovu IP adrese sa dobrom preciznoscu odredjuje lokaciju osobe koja pretrazuje.
Blended Search (Utopljena pretraga) — Je nacin gde tzv. „engagement objects (predmeti angazovanja)“ uticu na pretragu.
U ovom videu je objasnjeno sta oni predstavljaju:

Postoji mnogo objekata koje mozete dodati na vasu stranu, video klipove, mp3 muziku, slike, mape, vesti, knjige. Pretrazivac zeli da popravi angazman osobe koja pretrazuje time sto ce mu servirati sadrzaj koji smatra korisnijim. Verujem, a to vidim i kod drugih koji se bave seo optimizacijom, da bez ovih predmeta u odgovarajucim formatima vas sajt se jednostavno nece rangirati visoko kao konkurencija.

Korak 7 – Kako proveriti svoj aktuelni rang u pretrazi

Moze proci i do par nedelja pre nego sto vas google pretrazivac prihvati i rangira u pretrazi, u prethodnom koraku sam opisao kako najefektivnije se prijaviti na pretrazivac (dobiti njegovu paznju).

 

Ovde cu vam predstaviti nekoliko korisnih alata za proveru vaseg retnutnog ranga:

–       Na prvom mestu bih preporucio koristan wordpress plugin (s obzirom da je i ovaj sajt wordpress, logicno da je to moj prvi izbor), plagin se zove SEO Rank Reporter, https://wordpress.org/plugins/seo-rank-reporter/ odlican je, ima mogucnost izbora lokalnih verzija Google pretrazivaca.

–       Druga preporuka su dva alata, vise takoreci sajtovi https://serps.com/tools/rank_checker

i www.whatsmyserp.com/serpcheck.php gde prosto unesete ime domena, kljucne reci, odaberete lokalnu verziju google-a i obavite rpetragu. Mana im je sto jos uvek neznaju da Jugoslavija ne postoji pa im je lokalna verzija www.google.co.yu . 🙂

 

Korak 8 – Kako raditi Link Building

Mnogi ce komentarisati na ovaj poslednji korak, Matt Cuts (vodja Google-ovog anti Spam tima) i sam kaze u jednom od prikazanih videa da seo optimizacija kao proces ne treba da bude fokusirana samo na link building, ali ni jednom trenutku ne kaze da link building nije bitan, izmedju redova on pokusava da kaze da nije „jedini bitan“, ali i dalje ima veliki uticaj na rezultat pretrage.

Pracenje linkova omogucava vam da identifikujete sajtove koje zelite da, kada vas sajt bude spreman, linkuju ka vama. Istrazivenjem konkurencije (Korak 1 i Korak 2) napravili ste listu sajtova koji linkuju ka vasoj konkurenciji, upravo to su sajtovi koje cete zeleti da linkuju ka vama.

Kada govorimo o kvalitetnim povratnim linkovima, to su uglavnom oni koji ce pre svega tu stajati sto duze ( po mogucstvu za celo vreme postojanja vaseg sajta), i koji vode sa sajtova ili strana koje pokrivaju istu ili slicnu temu kao i vase strane. Linkovi sa autoritativnih sajtova ce vam doneti korist, linkovi sa losih sajtova sa druge strane mogu vam naneti ozbiljnu stetu.

SEO Savet: nikako se ne prikljucujte tzv. farmama linkova ili koristite spam na bilo koji nacin. Ne kupujte nikakve krš oglase ili krš banere sa bezvrednih sajtova. Kalitetan povratni link vredi hiljadu loših, to zapamtite.

Problemi sa serverom — Trebate brz i čist server. Preporuka je tzv. dedicated IP za vas sajt, jer to znaci da ce se isti nalaziti na brzoj masini i da ce ga pretrazivac brze obilaziti. Spor server je los za vas sajt jer pretrazivac nece dugo vremena provoditi na sajtu a samim tim ce i manje stranica indeksirati i vasa seo optimizacija nece imati efekat kakav bi trebalo da ima.

Pronalazenje Plagijata — Ovo je odlican alat! Copyscape omogucava besplatan servis za otkrivanje plagijata  sa kojim lagano mozete proveravati sadrzaj i obim plagijata u njemu. Ovaj servis mozete koristiti za pronalazenje sadrzaja kopiranog sa vaseg sajta bez vase dozvole, a i onog u kojem ste naglaseni kao izvor. Jednostavno unesite URL vaseg originalnog sadrzaja i Copyscape ce uraditi ostalo.

Blogovanje kao SEO Optimizacija— Umetnost blogovanja je prisutna na netu decenijama i mnoge kompanije su shvatile vaznost blogovanja za seo optimizaciju svojih sajtova. I kada pretrazujete bilo koju temu, videcete da vam razni blogovi izlaze u rezultatima pretrage.

Ako vam se svideo ovaj članak i ako ste ga ocenili kao korisnog, Bookmarkujte ovu stranu CTR-D

Zapamtite, seo optimizacija nije igra koja se igra ko će pre, nego ko će duže.
To je proces koji se mora raditi konstantno, jer konkurencija nikad ne spava

Please wait...
Podeli: