Kako optimizovati WordPress blog, vodic korak po korak.

Trenutno postoji 53 miliona WordPress blogova I ova cifra ne ukljucuje blogove hostovane na wordpress.com. Kako pored tog mora sajtova I blogova da vas dodje do izrazaja I privuce veci saobracaj. Jedan nacin da se to desi je da optimizujete vas blog. Cak I da ne umete da ukucate liniju koda, moci cete to da uradite. U nastavku teksta citajte kako…

optimizacija sadrzaja wordpress sajta

optimizacija sadrzaja wordpress sajta

Napomena: Ovaj clanak se fokusirao na davanje saveta pri optimizaciji wordpress bloga na sopstvenom hosting. Ukoliko imate blog na wordpress.com hosting, na raspolaganju cete imati mnogomanje opcija pa vam stoga ovaj clanak I nece biti punood koristi.
Prema izjavi Google-ovog direktora Matt Cuts-a jos iz 2009-te godine, wordpress je vec “SEO friendly” CMS (a “content management system” koji dobro upravlja vasim sadrzajem) ali evo par saveta kako da implementirate sopstvene SEO kampanje koristeci ovaj besplatni “open source” sistem.

permalink settings

permalink settings

 

URL-ovi

Imati podesenu URL strukturu je jako bitno za seo optimizaciju za google, najbolje je podesiti URL odmah na pocetku jer njeno podesavanje kasnije moze biti teze I komplikovanije. Pravljenje ciste URL (uniform resource locator npr, https://www.geos-media.com/seo-optimizacija-sajta) structure je jedan od najvaznijih zadataka koje treba uraditi na samom pocetku.

Permalink settings (Podesavanje stalnih veza)

Uvek imajte dve-tri kljucne reci u URL-u koje su bitne za sadrzaj stranice na koju void. Pretrazivaci vole relevantnost, a radeci ovo pokazujete da je vas sadrzaj relevantan.
Po standardnim podesavanjima, stalna veza (permalink) ce biti dat u ne bas talo lepom obliku, sadrzace brojeve I druge cudne karaktere, evo jednog primera: https://www.geos-media.com/?p=916
Ovo nije tip URL adrese kakvu pretrazivaci vole, jer pretrazivaci ne mogu izvuci iz nje nikakve onformacije, niti ce vasi potencijalni korisnici imati predstavu o cemu je strana kada izadje u rezultatima pretrage:

url struktura wordpress bloga

url struktura wordpress bloga

Promenite URL strukturu u WordPress-u na sledeci nacin: otidjite na ‘Settings’ (Podesavanja) na levoj vertikalnoj traci i kliknite ‘Permalinks’ (Stalne veze).
U ovoj sekciji imate ponudjen izbor razlicitih tipova URL structure, ali koji je od njih najbolji za SEO, to je ono glavno pitanje?
U ovoj sekciji su izbori koje imate ponudjene u WordPress-u. Videcete da osnovna podesavanja ukljucuju brojeve, alit a cete podesavanja morati da promenite, ukoliko ne zelite ni jedan od ponudjenih izbora uvekmozete uneti sopstvenu strukturu u sekciji ‘Custom Structure’ na dnu.

permalinks settings 2

permalinks settings 2

Neki izvori i seo eksperti kazu da je dobro u URL ukljuciti ime kategorije na koju se stranica odnosi, jer ce to dodatno dati na autoritetu sadrzaja:
/%category%/%postname%/ (primer, http://www.primer.com/paris/eiffel-tower)
Drugi preferiraju samo imeposta-clanka:
/%postname%/ (ie, www.primer.com/eiffel-tower)
Koji god oblik da koristite, nemojte imati vise od 5 kljucnih reci u vasem URL-u – Matt Cutts iz Google-a je potvrdio da Google daje manje znacaja za vise od tog broja kljucnih reci.
Ucinite da URL zvuci prirodno i nezaboravno za korisnika.
Inace Matt Cuts ima svoj WordPress blog i na njemu koristi /%postname%/. Evo su njegove misli o URL.
Koju god URL strukturu da izaberete, WordPress automatski pravi 301 redirekcije sa starih na nove. Ovo znaci, ukoliko imate objavljene clanke npr. ovakve strukture…
http://primerbloga.com/?p=123
… i vi je promenite u ovu …
http:// primerbloga.com /olympics-london …
… kada neko klikne na originalni URL, bice preusmeren na novi.
Komplikovaniji sajtovi mogu koristiti razlicite parametre koje trenutno necemo razmatrati u ovom clanku, ali i tada, Google savetuje da uvek kada mozete iz URL-ova eliminisete nepotrebne karaktere koji otezavaju Google-ovom botu da lista vas sajt.

Jos malo korisnih saveta o URL-ovima

 • Uvek koristite mala slova.
 • Koristite srednje crte za odvajanje reci, nikako ne koristite prazne.
 • Kratko je dobro, korisnici lakse mogu da pamte ili kopiraju kratko.

Domeni i izbegavanje dupliranja sadrzaja

Google Panda azuriranje je izazvalo prilicnu pometnju kada je izaslo.Ono sto je Panda uradio je prebacio fokus na kvalitet sadrzaja i povecao uticaj originalnog sadrzaja na seo optimizaciju. Iako imate sve to na vasem sajtu, dupli sadrzaj oze da vam izazove probleme…
Uobicajni problem za vlasnike websajtova je postojanje dupliranog sadrzaja za koji oni nisu ni znali da postoji. Google za ove stvari deli kazne time sto vas ne rangira toliko dobro koliko bi trebalo.
Jedna od prvih stvari koje morate da uradite na vasem WordPress sajtu je da precizirate koju cete URL strukturu koristiti:
http://primersajta.com
ili
http://www.primersajta.com
U suprotnom zavrsicete sa dve razicite URL adrese koje ce voditi ka istom sadrzaju, a rezultat toga ce biti manifestovanje te pojave kao duplirani sadrzaj.
Npr. oba URL-a http://www.primersajta.com/planinarenje-srbija i http://primersajta.com/planinarenje-srbija vode ka istom clanku istog bloga, onog momenta kada obe bivaju indeksirane postaju duplikat same sebe.

general settings

general settings

Da biste ovo podesili, idete na “Settings”, onda “General” na levoj strani WordPress “dashboard”-a (Kontrolne Table), I definisite format koji hocete da koristite:
podesavanje domena
Ukoliko otkrijete da imate dupliranog sadrzaja, redirektujte ga koristeci 301 redirekcije: postoji i gomila WordPress plagina, sa vrlo jednostavnim interfejsom, koje mozete iskoristiti da ovo uradite.

Kako pronaci i instalirati WordPress plagin?

Pronaci i instalirati plagin je vrlo jednostavno:
pronadji_wordpress_dodatke

 • Kliknite na “Plugins” sa leve strane vase WordPress kontrolne table, i onda kliknite “Add New”.
 • Ukucajte kljucnu rec za pretragu, u ovom slucaju „301“ u polje za pretragu i pritisnite enter.
 • Kao rezultat dobicete listu podesnih dodataka (Plagins) sa podacima o broju skidanja, rejtingu medju korisnicima i drugim.
 • Da biste skinuli izabrani plagin izaberite ‘Install Now’, ‘Ok’ da potvrdite. Kada budete instalirali plagin, WordPress ce vas pitati da li zelite da aktivirate instalirani plagin.

 

Rel=canonical

Drugi metod za eliminaciju duplog sadrzaja je da kazete vasoj nezenjenoj stranici da usmerava ka originalnom sadrzaju koristeci rel=canonical tag, za ovo je potrebno odredjeno tehnicko znanje.
Evo sta treba da se radi.
Recimo da imate stranicu koja se zove …
http://www.primersajta.com/paris
… ali radije bi koristili …
http://primersajta.com/paris
… dodajte ovaj link u header sekciju vase trane http://www.primersajta.com/paris:
U nastavku teksta naci cete jos informacija o tome kako dodati linkove u header sekciju.

No-indexing

Jos jedan nacin da sprecite Google pretrazivac da indeksira vas dupliran sadrzaj je da ne indeksrate strane koje su duplikati. Postoji odlican plagin koji se koristi za seo optimizaciju sajta koji u sebi sadrzi i ovu mogucnost: Yoast WordPress SEO plugin
Ili mozete traziti od Google-a da da odstrani URL-ove iz svog indeksa koristeci Google Webmaster tool:https://www.google.com/webmasters/tools/url-removal – ovo naravno vazi iskljucivo za Google. Stranice mogu biti blokirane i u Bing-u, ali samo na 90 dana.

Nofollow

Zasto koristiti nofollow?

‘Link equity’ ‘link power’ ili ‘link juice’ su termini koji opisuju faktore koji uticu na rangiranje, a ogledaju se u tome koji i koliko drugih sajtova linkuju ka vama. Takodje na sti nacin, ukoliko vi linkujete ka drugim sajtovima ili stranama vi prenosite link autoritet ka njima. To ne zelite da radite iz sledecih razloga:

 • Imate linkove kojima bas ne verujete (npr. u sekciji komentari).
 • Imate placene linkove ili tzv. affiliate linkove koje ne biste bas voleli da pretrazivaci prate.
 • Imate unutrasnju stranu na koju ne zelite da trosite ‘link juice’.

Vas link ce izgledati nesto ovako:

<a href=”http://www.slightlydoubtfullink.com” rel=”nofollow”>Primersajta</a>

Da biste dodali ovo, idite na ‘Posts’ > ‘All Posts’ – izaberite zeljeni ‘Post’ i kleknite na ‘Edit’.

Zatim morate kliknuti na ‘HTML’ tab i kopirajte kod direktno u ‘Post’ bez koriscenja ‘Link’ dugmeta …

… posto ce vam to dugme dozvoliti samo da unesete URL – http://www.slightlydoubtfullink.com.

Evo sta treba da uradite …

html-code-wordpress
Rezultat ovog koda je nofollow link:

Kako dodati kod u header/footer (zaglavlje/podnozje) sekcije

Za dobar SEO, morate pratiti kako vasi sajtovi prolaze na web-u, za ovo mozete koristiti alate Google Webmaster Tools i Google Analytics (za one koji svoje korisnike imaju na Americkom trzistu i Bing Webmaster Tools). Da biste aktivirali ove usluge moracete dodati verifikacioni kod u vas sajt. Kod izgleda nesto ovako: <meta name=”google-site-verification”content=”m8heo8674sgfotUqZHqmC-3rcuMuiwil0hFvyi0u0A0″ />

Gde staviti ovaj kod?

Kod mora biti unseen u zaglavlje (header) vasih stranica. Ovo cete izvesti na dva nacina, ili direktnim editovanjem template fajlova ili kosriscenjem nekih od plagina koji vam mogucavaju unosenje koda u te sekcije. Ova druga opcija je mnogo prostija a ovo je jedan od plagina koje mozete koristiti Header and Footer plugin pomocu kojeg cete moci da unosite sadrzaje u header-e/footer-e svih svojih stranica, samo na clancima ili samo na odredjenim.

header footer
Kako da uradite SEO optimizaciju naslova i tagova

Kako bi privukli saobracaj od Google pretrazivaca obavezno morate imati naslove i opise na svakoj stranici – ovi podaci se zovu ‘meta data’. Tekst u plavom na slici ispod je naslov, a opis (description) je crni tekst ispod.kljucne reci

Naslov/Title

Naslov je izuzetno vazan za pretrazivace. Prema SEOMoz-u, 94.4 od 100 „vrednosti uticaja“ se daje kljucnim recima u naslovu stranica. Stoga vodite racuna i dobro razmislite koje cete kljucne reci.

 

Opis/Description

Iako opis nije vise bitan za samo rangiranje, jako je bitan za tzv. „user experience“, u njemu trebate svojim korisnica objasniti o cemu je stranica, na nacin takav da ih privuce da odu na nju i pogledaju.

 

Kako dodati naslove i opise na stranice sajta?

Kod WordPress-a je to relativno prosto i to je ono sto ga cini najboljim „SEO friendly“ CMS-om. Prosto instalirajte neki od SEO plagina kao sto je All In One SEO. Na slici ispod videce primer dodavanja i kljucnih reci, iako kljucne reci konkretno nece nista doprineti poboljsanju ranga ali lepo ih je imati.

olympic events

Kako odraditi SEO optimizaciju za footer/podnozje

Imati politiku privatnosti i copyright“ detalje u footer-u je osnovno, ali moguce je u toj sekciji imati jos dodatnog sadrzaja. Uzmite u obzir tacke koje slede, ukoliko planirate da ubacujete sadrzaj u sekciju.

 • Mozete imati linkove kategorija i nesto relevantnog sadrzaja u podnozju/footer-u.
 • Napravite podnozje veliko, boldujte font i nacinite ga atraktivnim vasim posetiocima.
 • Organizujte ga dobro, tako da ne bude dosadan vasim posetiocima.
 • Nemojte ga pretrpavati dugackim listama kljucnih reci – jer ce to delovati kao spamm pretrazivacima i vasim citaocima. Za vise informacija o kljucnim recima i preterivanju i pretrpavanju sadrzaja njima potrazite u clancima o Pingvin update-u.
 • Povedite racuna oko broja linkova, ne dozvolite da ih bude veliki broj. U nekim izvorima cete naci da je gornja granica 100 (sa ne vise od 20 follow liinkova)

 

Kako seo optimizovati clanke

O ovome mozete naci dosta informacija i tutorijala na netu, najbolje i najkvalitetnije cete naci na youtube-u. Evo su neke osnovne stvari:

 • Istrazite kljucne reci vezane za vasu delatnost koristeci Google Adwords Keyword Tool
 • Koristite jedan <h1> tag na strani. U WordPress-u ovo je naslov vaseg clanka – ukljucite u najmanju ruku vasu primarnu kljucnu rec u naslov. Google daje tezinu i na ostalim <h> tagovima, kao sto su tzv. subheadings/podnaslovi (<h2>, <h3> pa sve do <h6>).
 • Ukljucite sekundarne kljucne reci u svoje podnaslove.

Evo sta da radite…

headings

… na slici ispod imate vizuelni prikaz ovog koda od gore…

headings-visual

Koristite vase kljucne reci u body tekstu, ali nemojte da ga pretrpavate (Penguin i Panda ne vole taj tzv. keyword-stuffing) i nacinite da vas tekst izgleda prirodno i zabavno. Ignorisite svaki savet o optimalnoj gustini kljucnih reci.

 

Kako SEO optimizovati vase slike

Google pretrazivacu treba mala pomoc kako bi citao slike, i optimizovati slike moze dosta pomoci Google pretrazivacu da oceni vas sadrzaj kao relevantan.

Za uploadovanje slike u WordPress dobicete jeda formular koji izgleda kao na slici dole:
seo optimizacija slike u wordpress

Evo su delovi koje bi pod obavezno trebali popuniti:

 • ‘Title’/’Naslov’ treba biti kratak. To je tekst koji ce se pojaviti kada misem predjete preko slike.
 • ‘Alternativni tekst’(alt text) je kod koji pretrazivaci koriste da prepoznaju vasu sliku i da prepoznaju o cemu je ona, stoga je bitno da se u alternativnom tekstu nadje sto precizniji opis.
 • ‘Caption’ je veoma koristan za davanje informacija o slikama na vasem sajtu: stoga caption u stvari povecava vreme zadrzavanja korisnika na sajtu i poboljsava tzv. ‘bounce rate’ (procenat ljudi koji napuste sajt ne pogledavsi ni jednu drugu stranu osim one na koju su dosli).

 

Ubrzajte svoj sajt

Vazan put za dobijanje vise povratnih poseta je da se potrudite da vam se sajt pokrece sto brze. Videli ste sigurno mnogo sajtova kojima treba pola sata da se pokrenu u potpunosti. I naravno, jednom kada biste ih posetili bilo kakva inspiracija da se vratite ponovo bi automatski nestala. Postoji veliki broj raznih nacina da povecate brzinu, za sada cu vam navesti par stvari na koje treba da obratite paznju.

 • Obavezno nadjite dobru i pristojnu hosting kompaniju. Iz licnog iskustva znam da je hosting prva stvar koja ce napraviti razliku kada je brzina pokretanja sajta u pitanju. Nemojte prosto otici kod najjeftinijeg, jel ce u 100% slucajeva jeftino imati neki nedostatak. Najgore sto moze da vam se desi je da taj nedostatak uocite suvise kasno i da zbog toga vas profit snosi posledicu.
 • Slike #1 Mogu nenormalno usporiti pokretanje stranica. Uvek koristite sto manje fajlove. Ovo samopisao u clanu seo optimizacija slika.
 • Slike #2 Uvek ih u Fotoshopu cuvajte u modu a web. To znaci d ace biti sacuvane u format koji nudi najmanju velicinu fajla.
 • Slike #3 Ukoliko birate ‘save as’ opciju, idite uvek na JPEG (.jpg) format za slike, za fotografije koje imaju dosta boja koristite .png, a .gif koristite za tzv. ‘line art’ is like sa ne bas puno boja.
 • Slike #4 Ne koristite skaliranje slika u css-u. Smanjujte ih na velicinu u nekom od alata i tako editovane postavljajte na server.

 

Povratni linkovi ka vasem WordPress blogu, kljucni za seo optimizaciju

‘Link building’ je najbitniji korak ka gradjenju dobre pozicije u rezultatima pretrage. Kao bloger, navescu vam par stvari koje mozete da uradite kako biste sakupili sto vise povratnih linkova..

 • Komentarisite na drugim blogovima, komentari ce vam doneti povratne linkove. Uvek u komentaru ostavite URL za ‘landing page’ a u ime ostavljajte neku bitnu kljucnu rec, relevantnu za taj sadrzaj!
 • Pronadjite sajtove koji dozvoljavaju tzv. ‘guest bloging’, pisite clanke na njima i ostavljajte povratne linkove ka sebi.

Imajte dosta internih linkova, koristeci tekst bogat kljucnim recima. Na ovaj nacin , ‘link power’ biva distribuirana izmedju vasih sopstvenih strana. Postoje i plagini koji mogu ovo da vam dosta olaksaju, to su SEO Smart Links i YARPP, probajte ih.

Please wait...
Podeli: